Kısaca REACH hakkında bilgi vermek gerekirse; REACH, kimyasal madde ve karışımların kayıt ve kontrol altına alınması için düzenlenmiş yeni bir direktiftir. Bu sayede AB, kendi topraklarında üretilen veya kendi topraklarına girişi (ithalat) yapılan kimyasal madde ve karışımların kaydını daha sağlıklı bir şekilde yapma imkânına sahip olacaktır. AB’ ye kimyasal madde ve karışım ihracatı yapan Türk firmaları, belirlenen tarihlere kadar ihraç ettikleri kimyasalların özellikleri ve miktarları hakkında kayıt yaptırmadıkları takdirde bir daha ihracat yapamama riskiyle karşılaşacaklardır. İhracat yapamamak, mikro anlamda kar kayıpları makro anlamda milli gelirde kayıp demektir. Bu nedenle; istesek de gecikmelere gidemeyiz. Başta da söylediğimiz gibi; ertelemeler için yer ve zaman yok.
REACH hakkında bilgi verdikten ve önemini belirttikten sonra şimdi de lojistik açıdan açıdan ne ifade ediyor ona göz atalım. Bunun için öncelikle tedarik zincirini bir bütün olarak ele almak gerekir. Çünkü REACH sayesinde kimyasalların özellikleri hakkında yapılacak denetlemeler, tehlikeli madde lojistik sürecinin adeta başlangıcını oluşturan ve tehlikeli maddelerin tedarik zinciri boyunca el değiştirmeleri sırasında tedarik zinciri unsurlarını bilgilendirir nitelikte olan MSDS formlarıyla yapılacak düzenlemelerini de etkileyecektir. REACH ile birlikte MSDS kapsamında yer alan bilgiler genişletilecektir.
Diğer yandan; REACH’ in yürürlüğe girmesiyle birlikte yürürlükte olan tehlikeli kimyasallar ve karışımların etiketlenmesi, paketlenmesi ve işaretlenmesi ile ilgili direktif yenilenecek ve yerine tehlikeli maddelerin çeşitli modlarda taşınmalarına yönelik BM tavsiyelerinin de temelini oluşturan sistemlerden biri olan GHS ( Kimyasalların Sınıflandırılması ve Etiketlendirilmesine İlişkin Uyumlaştırma Sistemi ) tabanına sahip bir direktif (CLP) yürürlüğe girecektir. Böylece etiketleme, paketleme gibi önemli lojistik fonksiyonlara ilişkin düzenlemeler yapılmış olacaktır.
Lojistik açısından, REACH’ in bir diğer yansıması, tabiî ki, dış ticaret hacmine bağlı olarak yapılacak özellikle taşımalarda ki artış ya da azalışlarla ilgili olacaktır. Uygulamada yapılacak gecikmeler, daha önce söylediğimiz gibi önce dış ticaretimizi sonrasında ise taşıma hacimlerimizi olumsuz etkileyecektir.
Sonuç olarak; bir tarafta tehlikeli maddeler söz konusu olduğunda yapılması gerekenler, diğer tarafta her zaman söylediğimiz gibi adımlarımızı sağlam atmamız gerektiği. Bu da ancak öncelikle bilinçlenme ile olacaktır…